Onderwijsonderzoeken

Titel
OBPWO 04.07 Studiekosten in het secundair onderwijs
Korte omschrijving
Onderzoek naar de omvang, aard, evolutie, determinanten en sociale gevolgen van de studiekosten die door scholen op ouders verhaald worden in het Vlaams gewoon secundair onderwijs. Een steekproef van 100 scholen, waarvan de directie mondeling wordt bevraagd, en van 2000 leerlingen uit deze scholen, waarvan de ouders schriftelijk worden bevraagd, vormt het basismateriaal ter schatting van de studiekost.
Status
Afgerond
Startdatum
01/04/2006
Einddatum
31/03/2008
Omschrijving van het onderzoeksopzet

Jongeren laten deelnemen aan het secundair onderwijs heeft een kost voor de samenleving maar ook voor de ouders. Dat wordt geschat op gemiddeld 847 euro per jaar (schooljaar 1999-2000). Dit onderzoek wil voortbouwen op vorige schattingen en volgende vragen beantwoorden:

  •       Wat zijn de kosten die ouders dragen?
  •       Wat is de omvang van de studiekosten en wat is de omvang van diverse leefkosten?
  •       In welke mate verschillen de kosten in functie van de onderwijs, specifieke schoolkenmerken en gezinskenmerken?
  •       Wat is de evolutie van de studiekosten over de tijd heen ?

Dit onderzoek maakt gebruik van een steekproef van 100 scholen, waarvan de directie mondeling wordt bevraagd, en van 2000 leerlingen uit deze scholen, waarvan de ouders schriftelijk worden bevraagd.

Omschrijving van de onderzoeksresultaten

Studiekosten worden gedefinieerd als alle kosten die een gezin heeft om de kinderen te laten deelnemen aan het secundair onderwijs. Het gaat dan om schooluitrusting, vervoerskosten, schoolactiviteiten van één dag of meer, steunactiviteiten en facultatieve uitgaven.

Ouders betalen gemiddeld 978 euro per schooljaar, waarvan 68 % naar schooluitrusting gaat. Hoe hoger de graad, hoe hoger de kost. Er is een duidelijk verschil naargelang de onderwijsvorm, waarbij het KSO aanzienlijk duurder is.

Voor dit onderzoek werd een steekproef van 100 scholen getrokken. 2610 gezinnen namen deel aan de initiële surveyenquête en 624 aan de vervolgenquête. 

Promotor
  • Nicaise Ides (KU Leuven)
  • Bollens Joost (KU Leuven)
Onderwijsniveau
secundair onderwijs
Thema
OBPWO
Documenten