Onderwijsonderzoeken

Titel
Toekomstverkenningen Arbeidsmarkt en Onderwijs in 2050
Korte omschrijving
Dit project kadert in de ‘Visie 2050’, de langetermijnstrategie die door de Vlaamse Regering wordt voorbereid. De opdracht van het HIVA was het opstellen van een korte expertennota over 'de toekomstverkenning m.b.t. onderwijs' bij voorkeur te integreren met de nota ‘arbeidsmarkt’. De nadruk ligt daarbij op analyses van mogelijke scenario’s m.b.t. onderwijs.
Status
Afgerond
Startdatum
01/11/2016
Einddatum
31/01/2017
Omschrijving van de onderzoeksresultaten

In het kader van de 'Visie 2050'-strategie van de Vlaamse Regering kregen het Steunpunt Werk en HIVA de opdracht toekomstverkenningen uit te werken over de arbeidsmarkt en het onderwijs in 2050. De doelstelling van deze toekomstverkenningen is om enkele belangrijke evoluties op weg naar 2050 te beschrijven en mogelijke kansen en risico’s bloot te leggen.

In een eerste rapport (Sels, Vansteenkiste & Knipprath, 2017) hebben de onderzoekers gefocust op drie domeinen. Het eerste is dat van de technologie, en betreft de te verwachten gevolgen van de digitalisering voor arbeidsvraag, arbeidsaanbod, jobkenmerken en vereiste competenties. Het tweede domein is dat van loopbanen en arbeidsrelaties, en heeft vooral betrekking op de positie van de werkende in de arbeidsmarkt van de toekomst en op de wijze waarop hij of zij (nog) verbonden zal zijn met een/één organisatie of werkgever. Het derde domein is dat van het onderwijs. Hier kijkt men naar varianten van institutionele sturing en vormgeving van scholen en scholing en dus indirect naar de wijze waarop leerlingen, studenten en burgers zullen leren in en voor die onzekere toekomst. 

In een tweede rapport (Vansteenkiste e.a., 2018) worden inzichten gebundeld uit interviews met rondetafelgesprekken en interviews met 40 voortrekkers, frisdenkers en dwarsliggers (20 uit het domein van Werk en 20 uit het domein van Onderwijs). 

Onderwijsniveau
  • volwassenenonderwijs
  • buitengewoon secundair onderwijs
  • buitengewoon basisonderwijs
  • secundair onderwijs
  • kleuteronderwijs
  • lager onderwijs
  • hoger onderwijs
  • deeltijds kunstonderwijs
Thema
Ad hoc