Inschrijven

Netwerkdag voor initiatiefnemers van een aanmeldingsprocedure in het gewoon basisonderwijs - 21 mei 2024








Opleidingsinformatie



Op de netwerkdag op dinsdag 21 mei 2024 geven we initiatiefnemers van een aanmeldingsprocedure voor het gewoon basisonderwijs opnieuw de kans om elkaar te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen. 

 

Het thema van de dag is evaluatie en bijsturing van je eigen procedure, het aanmeldingssysteem en het ondersteuningsaanbod van AGODI. We blikken ook vooruit: wat mag je tijdens schooljaar 2024-2025 verwachten?

 

Dit komt zeker aan bod:

  • Kennismaken met andere initiatiefnemers van een aanmeldingsprocedure
  • Workshops: ervaringsuitwisseling over diverse thema’s
  • De experten inschrijvingsrecht van AGODI beantwoorden je vragen
  • Een blik vooruit

 

Stel je eigen programma samen

Je persoonlijke programma voor deze netwerkdag stel je zelf samen. 

  •  Je kan de hele dag blijven en met collega’s ervaringen uitwisselen in verschillende workshops.
  • Het is ook mogelijk om enkel in de voormiddag aan te sluiten, met of zonder netwerklunch.


Raadpleeg het programma voor meer informatie over de workshops.

Praktische informatie

Waar en wanneer? 

De Netwerkdag over aanmelden in het gewoon basisonderwijs vindt plaats op dinsdag 21 mei 2024 in het Hendrik Consciencegebouw | Vlaanderen.be.

Doelgroep?

Initiatiefnemers van aanmeldingsprocedures voor het gewoon basisonderwijs (directies, schoolbestuurders, lokale besturen die de scholen in hun gemeente ondersteunen, …).

Inschrijven 

Deelnemen aan de netwerkdag is gratis. Omdat de plaatsen beperkt zijn is inschrijven verplicht. Bij de inschrijving kies je meteen aan welke workshops je deelneemt. Ook hier zijn de plaatsen beperkt. 

Programma

Dagverloop

08:45 uur: Ontvangst met koffie

09:30 uur: Verwelkoming en plenaire sessie

10:00 uur: Plenaire sessie over het aanmeldingssysteem dat de Vlaamse overheid ter beschikking stelt – evaluatie, getuigenissen en blik vooruit

11:00 uur: Workshop naar keuze

12:00 uur: Netwerklunch 

13:00 uur: Workshop naar keuze

14:10 uur: Korte pauze

14:20 uur: Workshop naar keuze

15:30 uur: verwachte eindtijd

 

Stel je eigen programma samen

Je persoonlijke programma voor deze netwerkdag stel je zelf samen.

  • Kom je enkel in de voormiddag?

o   Maak een keuze uit drie workshops

o   Laat ons weten of je blijft voor de netwerklunch 


  • Heb je behoefte aan meer uitwisseling? Dan kan je ook heel de dag bij ons blijven. In de namiddag kan je deelnemen aan workshops.

o   Laat ons weten welke workshops je interesse dragen. We geven het namiddagprogramma vorm volgens de interesse van de deelnemers. 

 

11:00 - 12:00 uur

13:00 - 14:10 uur 

14:20 - 15:30 uur

Workshop 1: Initiatiefnemersforum

Workshops ingericht volgens interesse

Workshops ingericht volgens interesse

Workshop 2: Ombudsdienst inschrijvingen

Workshop 3: Bijsturen van de lokale afspraken



Workshop 1: Initiatiefnemersforum

Praktijkvoorbeelden inspireren. Daarom geeft AGODI initiatiefnemers van een aanmeldingsprocedure graag de kans om van elkaar te leren. Tijdens het initiatiefnemersforum nemen initiatiefnemers het woord. Ze vertellen over hun aanmeldingsprocedure. Wat ging goed? Waar is het nog zoeken naar een betere werkwijze?

Wil jij als initiatiefnemer je bevindingen delen op het forum? Laat het ons weten via het inschrijvingsformulier.

Workshop 2: Ombudsdienst inschrijvingen (ODI) - uitwisseling over cases, werking en evaluatie 

De Ombudsdienst Inschrijvingen (ODI) is verantwoordelijk voor de eerstelijnsbehandeling van klachten en van vaststellingen over technische fouten en materiële vergissingen. Ze behandelt ook vragen over een erkenning van de uitzonderlijke situatie van een in te schrijven leerling en staat in voor de evaluatie van de aanmeldingsprocedure. 

We gaan samen in gesprek: hoe evalueer je de voorbije periode en wat pas je aan voor de volgende procedure? Hoe gaat de ODI te werk om de aanmeldingsprocedure te evalueren? 

Workshop 3: Bijsturen van de lokale afspraken. Opnieuw aan de slag met beslissingspunten.

Alles kan altijd beter. Dat de evaluatie van je aanmeldingsprocedure (zelfs na verschillende jaren) nog verbeterpunten aan het licht brengt, is dan ook heel logisch. Hoe ga je met die bevindingen om en op welke manier kom je tot nieuwe afspraken?

Breng de belangrijkste vaststellingen uit de evaluatie van je aanmeldingsprocedure mee. We nemen er samen de beslissingspunten bij en bespreken hoe je aan de slag gaat om de lokale afspraken bij te sturen.  

Workshop 4: Operationaliseren van het ordeningscriterium afstand

Aanmeldingsprocedures in het basisonderwijs kunnen de aangemelde leerlingen ordenen volgens een (combinatie van) de ordeningscriteria schoolkeuze, afstand en toeval. De operationalisering van de ordeningscriteria is onderwerp van lokale afspraken. Dat biedt dus veel ruimte voor maatwerk: afstand in vogelvlucht of wandelafstand? Welke adressen komen in aanmerking (huidig/toekomstig domicilieadres van de leerling of werkadres van de ouder) en met welk bewijsstuk moet dit gestaafd worden?  

In deze workshops gaan initiatiefnemers met elkaar in gesprek: hoe werd afstand geoperationaliseerd? Waren de lokale afspraken voldoende duidelijk en volledig? Wat pas je aan voor de volgende procedure?

Workshop 5: Wie doet wat? Op zoek naar rolduidelijkheid binnen je initiatief. 

Wie bepaalt de capaciteit en de vrije plaatsen, en wie zorgt voor de communicatie daarover? Wie houdt de pen vast bij het opstellen van de toewijzingsberichten? Wie staat in voor de kwaliteitscontroles? En.. welke rollen horen daarbij in het aanmeldingssysteem van de Vlaamse overheid?  

Aanmeldingsprocedures voor meerdere scholen vragen om een hechte samenwerking en goede afspraken. Rolduidelijkheid is belangrijk.

Workshop 6: Communicatie en ondersteuning t.a.v. deelnemende scholen en ouders 

Iedere aanmeldingsprocedure start met een communicatiecampagne. Ouders moeten immers op tijd goed geïnformeerd zijn. Hoe bereik je je diverse doelgroepen? Welke acties zijn effectief? 

Als initiatiefnemer sta je ook in voor een goede informatiedoorstroom naar de scholen die deelnemen aan de aanmeldingsprocedure. Ouders moeten immers ook in de scholen terecht kunnen voor duidelijke antwoorden. 


We gaan samen in gesprek: hoe evalueer je de voorbije periode en wat pas je aan voor de volgende procedure?  

Privacy

Bescherming van persoonsgegevens

AGODI gebruikt jouw persoonlijke gegevens om je inschrijving te registreren en om je te kunnen contacteren als dat daarvoor nodig blijkt.

In geen geval zullen wij de gegevens bekend maken aan derden, noch ze gebruiken of laten gebruiken voor commerciële doeleinden.

Je gegevens worden bewaard tot 1 september van het schooljaar volgend op je inschrijving, zodat we onze opleidingen kunnen evalueren of om je verder op de hoogte te kunnen houden van het toekomstig aanbod. Na die datum worden je gegevens uit onze databanken verwijderd.

Verplichte en facultatieve informatie

Jouw naam, voornaam en e-mailadres moet je ons verstrekken, omdat die gegevens noodzakelijk zijn voor de registratie. De andere gegevens zijn facultatief.

Ontvanger(s)

Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming AGODI - Agentschap voor Onderwijsdiensten Koning Albert II-laan 15 1210 Brussel

Verantwoordelijken

Bruno Lamelyn
Elke Defranc

Beveiliging

Wij hebben de nodige veiligheidsmaatregelen ingevoerd om het verlies, het onrechtmatig gebruik of de wijziging te voorkomen van persoonlijke gegevens. AGODI beschikt ook over een procedure om met gegevenslekken om te gaan.

Jouw rechten

Je kunt via mail aan dpo.agodi@ond.vlaanderen.be vragen welke persoonsgegevens we verwerken en je kunt ze laten verbeteren of verwijderen. We vragen dan een bewijs van jouw identiteit, zodat we jouw gegevens niet meedelen aan iemand die er geen recht op heeft. Als je vragen hebt over de manier waarop we jouw gegevens verwerken, kun je contact opnemen met onze functionaris voor gegevensbescherming via mail aan dpo.agodi@ond.vlaanderen.be. Ben je het niet eens met de manier waarop we jouw gegevens verwerken, dan kun je je wenden tot de bevoegde toezichthoudende autoriteit. Ons beleid op het vlak van gegevensverwerking vind je op Privacyverklaring AGODI | Vlaams Ministerie van Onderwijs en (vlaanderen.be).