In het rapport worden op basis van literatuurstudie en onderzoek in het Vlaamse onderwijsveld negen bouwstenen geïdentificeerd voor effectief klasmanagement:
- Leerkracht-leerling relatie: Positieve relaties tussen leerkracht en leerling bevorderen gewenst gedrag en leerbetrokkenheid.
- Ouders als partner: Betrokkenheid van ouders heeft positieve effecten op het gedrag en de motivatie van leerlingen.
- Cultureel responsief lesgeven: Een inclusieve aanpak die rekening houdt met culturele diversiteit ondersteunt betrokkenheid en positieve leeruitkomsten.
- Didactiek en vakkennis: Effectieve instructie, differentiatie en activerende werkvormen verhogen de betrokkenheid en verminderen storend gedrag.
- Infrastructuur en inrichting: Een veilige, goed ingerichte leeromgeving draagt bij aan een positief klasklimaat.
- Omgaan met ongewenst gedrag: Preventieve maatregelen zijn belangrijk, maar ook passende reacties op storend gedrag helpen problemen te beperken.
- Socio-emotioneel leren: Sociale en emotionele vaardigheden zijn belangrijk voor zowel leerlingen als leerkrachten en helpen bij gedragsregulatie.
- Herstelgericht werken: Bij conflicten bevordert herstelgericht handelen empathie en begrip.
- Regels en routines: Duidelijke regels en vaste routines verlagen het risico op ordeverstoringen.
Bovenstaande bouwstenen worden via een beschrijving van concrete praktijken (casestudies) geïllustreerd. Het rapport bevat ook aanbevelingen voor de implementatie van deze praktijken in het Vlaamse onderwijs.