Onderwijsonderzoeken

Titel
OBPWO 22.06 Onderzoek naar de effectief klasmanagement en een veilig klasklimaat dat leren ondersteunt: van grenzen stellen tot verbinden
Korte omschrijving
Handvatten om een klasklimaat te creëren dat leren ondersteunt en om de prevalentie van storend gedrag te verminderen (OBPWO themazetting 2022)
Status
Afgerond
Startdatum
01/10/2022
Einddatum
30/09/2024
Omschrijving van het onderzoeksopzet

Dit onderzoek is gericht op het voorkomen van ordeverstoring en het reduceren van de prevalentie van storend gedrag van leerlingen in het Vlaamse gewoon basis- en secundair onderwijs. Het project beoogt twee doelen. Vooreerst maken de onderzoekers een wetenschappelijke analyse van belangrijke kenmerken van een klasklimaat dat leren ondersteunt en storend gedrag van leerlingen voorkomt. Daarbij hebben ze ook aandacht voor de hefbomen en drempels voor de ontwikkeling van zulk een klasklimaat en op welke manier factoren op macro-, school- en klasniveau hierin een rolspelen.

Daarnaast zetten de onderzoekers sterk in op praktijkgerichte valorisatie en werken ze een praktijkboek uit. Voor de realisatie van het eerste doel, zetten ze een uitgebreide literatuurstudie op (met driefasen). Op basis van dit cyclische proces werken ze een eerste versie van theoretisch raamwerk uit. Het theoretische raamwerk toetsen ze af aan de Vlaamse en internationale praktijk. Ze zetten daarvoor focusgroepen op met relevante actoren in Vlaanderen (schoolteams, directies, ondersteuners, lerarenopleiders en wetenschappers).

Daarnaast bespreken de onderzoekers het raamwerk en de uitdagingen die ze ondervinden in Vlaanderen ook met actoren van onderwijssystemen in het buitenland waar – althans volgens TALIS resultaten –minder problemen op het vlak van klasmanagement ervaren worden. Na bijsturing en toetsing van het theoretisch raamwerk, maken ze een selectie van minstens 10 concrete praktijken en zoeken ze scholen waarin deze praktijk zinvol wordt toegepast. De onderzoekers streven naar concrete praktijken over diverse onderwijsniveaus en contexten heen, die verwijzen naar diverse essentiële kenmerken/bouwstenen en hefbomen uit het theoretisch raamwerk. Ze voorzien één schoolbezoek per praktijk, waarbij ze deze praktijk rijk beschrijven. De onderzoekers inventariseren ervaringen met deze praktijk van diverse stakeholders (schoolteams, leerlingen en externen) via diepte-interviews, focusgroepsgesprekken en indien zinvol observaties. Ze peilen in de gesprekken ook naar het voorafgaande proces en naar kritische succesfactoren en (Vlaamse) randvoorwaarden, met oog op het formuleren van aanbevelingen voor implementatie. De inzichten uit dit casestudie-onderzoek vormen de basis voor het praktijkboek. Het project resulteert in twee wetenschappelijke rapporten, een praktijkgerichte gids en aanbevelingen voor implementatie in Vlaamse scholen, lerarenopleiding, professionalisering in het onderwijsveld (CLB, pedagogische begeleidingsdiensten, ondersteuningsnetwerken, ...) en voor samenwerking met andere relevante actoren.

Omschrijving van de onderzoeksresultaten

In het rapport worden op basis van literatuurstudie en onderzoek in het Vlaamse onderwijsveld negen bouwstenen geïdentificeerd voor effectief klasmanagement:

  • Leerkracht-leerling relatie: Positieve relaties tussen leerkracht en leerling bevorderen gewenst gedrag en leerbetrokkenheid.
  • Ouders als partner: Betrokkenheid van ouders heeft positieve effecten op het gedrag en de motivatie van leerlingen.
  • Cultureel responsief lesgeven: Een inclusieve aanpak die rekening houdt met culturele diversiteit ondersteunt betrokkenheid en positieve leeruitkomsten.
  • Didactiek en vakkennis: Effectieve instructie, differentiatie en activerende werkvormen verhogen de betrokkenheid en verminderen storend gedrag.
  • Infrastructuur en inrichting: Een veilige, goed ingerichte leeromgeving draagt bij aan een positief klasklimaat.
  • Omgaan met ongewenst gedrag: Preventieve maatregelen zijn belangrijk, maar ook passende reacties op storend gedrag helpen problemen te beperken.
  • Socio-emotioneel leren: Sociale en emotionele vaardigheden zijn belangrijk voor zowel leerlingen als leerkrachten en helpen bij gedragsregulatie.
  • Herstelgericht werken: Bij conflicten bevordert herstelgericht handelen empathie en begrip.
  • Regels en routines: Duidelijke regels en vaste routines verlagen het risico op ordeverstoringen.

 

Bovenstaande bouwstenen worden via een beschrijving van concrete praktijken (casestudies) geïllustreerd. Het rapport bevat ook aanbevelingen voor de implementatie van deze praktijken in het Vlaamse onderwijs.

Promotor
  • De Neve Debbie (Karel de Grote Hogeschool)
  • Struyf Elke (Universiteit Antwerpen)
Thema
OBPWO