Projecten onderwijs en vorming

Projectfiche

Titel
Keuzes van digitale leermiddelen en didactiek in het taalonderwijs (NT2 & MVT)
Samenvatting

We willen het aanbod NT2 en moderne vreemde talen vernieuwen met meer flexibele en gepersonaliseerde formules, digitale leermiddelen en methodieken. In het algemeen zullen we experimenteren met nieuwe formules om tot een doordacht vernieuwd aanbod te komen. Dit aanbod moet beter afgestemd zijn op de hedendaagse noden van de cursisten.

Concreet streven we zes doelen na:

1.      Ontwikkelen van een gereedschapskoffer met een waaier aan digitale leermiddelen en methodieken

2.      Mogelijkheden van het online leerplatform Moodle uitbreiden

3.      Ontwikkelen van een training voor leraren die in de toekomst aan de slag willen gaan met de vernieuwde digitale leermiddelen en didactiek 

4.      Ontwikkelen van kwaliteitscriteria en aanbevelingen omtrent digitale leermiddelen en didactiek

5.      Doelgroep van cursisten binnen Moderne vreemde talen en NT2 verruimen

6.      Actualiseren van infrastructuur, materiaal en software 

Thema's
Afstandsonderwijs, infrastructuur en openleercentra, Hybride leren, ICT-opleidingen
Subthema's
Afstandsonderwijs, Digitale cultuur, Flexibele trajecten, Gecombineerd leren, Gepersonaliseerd leren, Hybride leren, ICT-infrastructuur, ICT-vaardigheden, Professionalisering
Coördinator

GO! CVO EduKempen

Stef Vanhoof

Stef.vanhoof@edukempen.be - 014/49 07 10

Deelnemers

GO! CVO EduKempen (trekker)

GO! Crescendo CVO (intervisie)

AP Hogeschool (externe expertise, coach)

Doelstelling

De doelstelling is om het aanbod NT2 en moderne vreemde talen te vernieuwen met meer flexibele en gepersonaliseerde formules, digitale leermiddelen en methodieken afgestemd op de noden van de cursisten.

Dit project sluit aan bij deze Edusprong speerpunten:  

Speerpunt 1: het volwassenenonderwijs vervult een belangrijke rol in het stimuleren van elke Vlaming om levenslang te blijven leren 

Via het vernieuwd aanbod zullen we een meer diverse groep aan cursisten aanspreken. Het aanbod is immers meer afgestemd op verschillende profielen van cursisten. We zijn bijvoorbeeld flexibel in lesmomenten, percentage contactonderwijs, leermiddelen, samen leren/individueel leren, verwachte mate van zelfsturing… Op deze manier zullen we een bredere groep Vlamingen stimuleren om levenslang te blijven leren. We zetten een gerichte promotiecampagne op om het aanbod bekend te maken bij een brede doelgroep. 

Speerpunt 2: versterken van arbeidsmarktkansen via om- en bijscholen

We zullen keuzes maken in innovatieve digitale leermiddelen en didactiek aan de hand van de leernoden en -behoeften van cursisten. Op die manier is het aanbod toegankelijk voor een diverse groep cursisten, onafhankelijk van hun situatie op de arbeidsmarkt. 

Speerpunt 3: versterking van digitale competenties

We ontwikkelen innovatieve digitale leermiddelen en didactiek. Dit faciliteert het deelnemen aan hybride vormen van onderwijs.  

Looptijd

1 september 2022 – 31 augustus 2024