Projecten onderwijs en vorming

Projectfiche

Titel
Resto Ruisbroek: (Haalbaarheidsstudie naar) Het organiseren van een arbeidsmarktgerichte horeca-opleiding in materieel erfgoed en het opzetten van een pop-up resto in het kader van een doe-leer-opleidingsformule
Samenvatting

De gemeente Sint-Pieters-Leeuw heeft op haar grondgebied een aantal kerkgebouwen die deels of volledig in onbruik zijn. Een van de kerken bevindt zich op het kerkplein in de deelgemeente Ruisbroek. In haar beleidsplan acht de gemeente een afbraak uitgesloten, maar opteert ze voor een maatschappelijk relevante invulling, waarbij het gebouw functioneel en stedenbouwkundig zal worden geïntegreerd in een omstandige herwaardering van het hele dorpscentrum van Ruisbroek. Het gemeentebestuur van Sint-Pieters-Leeuw heeft verschillende pistes onderzocht, maar opteert ondubbelzinnig voor een samenwerking met CVO Brussel om in het kerkgebouw een horecaopleiding in te richten, onder de vorm van een doe-leer-formule. Bij dat educatieve concept hoort de uitbating van een keuken voor evenementen, die groeperingen in het kerkgebouw willen laten plaatsvinden, en van een sociaal restaurant/bistro die openstaat voor publiek.

 

Met dit project wil CVO Brussel:

-        cursisten uit de opleiding horeca de kans geven werkervaring op te doen in een reële horeca-context door hen een zaak te laten runnen.

-        de focus leggen op de kansen van kwetsbare doelgroepen op de arbeidsmarkt. Deze doelgroepen wil CVO Brussel via een opleidingstraject en een sociaal tewerkstellingstraject een basisopleiding geven in de horeca. Het CVO zal hiertoe op een outreachende en drempelverlagende manier te werk gaan en uitdagende leervormen en maatwerk hanteren.

-        werken aan de 21ste-eeuwse vaardigheden van deze cursisten

-        samenwerken met tal van partners en zo zorgen dat het initiatief duurzame wijze verankerd wordt in de omgeving en regionale context

-        meer naambekendheid voor het CVO creëren, vanuit de filosofie ‘CVO komt naar je toe’.

-        het pilootproject vertalen naar een definitief project en eventueel naar andere regio’s. De gemeente Sint-Pieters-Leeuw is socio-economisch een weerspiegeling van een gemiddelde Vlaams-Brabantse gemeente in de brede rand rond Brussel en daarom de ideale proeftuin om de vertaalslag te maken naar andere gemeenten in die regio. Het pilootproject kan tot voorbeeld strekken om andere opleidingen met doe-leer-formules op te zetten.

-        een standaard zetten inzake innovatieve leeromgeving in de horeca.

-        het volwassenenonderwijs positioneren als een partner die een maatschappelijke en emanciperende rol opneemt.

Thema's
Ongekwalificeerde jongeren
Subthema's
Expertisedeling, Gepersonaliseerd leren, Kwalificaties, Kwetsbare doelgroepen, Leercoaching, Leren en werken, Levenslang leren, Ongekwalificeerde jongeren, Outreachende aanpak, Professionalisering
Coördinator

CVO Brussel

Katrien Dedobbeleer, CVO Brussel campusdirecteur COOVI

Katrien.dedobbeleer@cvobrussel.be

02/5265100

Deelnemers

CVO Brussel werkt samen met diverse externe partners:

·        Gemeentebestuur Sint-Pieters-Leeuw

·        Renovatie kerk, inrichting bistro en keuken en terbeschikkingstelling infrastructuur

·        Idem reconversie projecten omgeving en kernversterking (kerkplein, stationswijk, kanaalzone)

·        Onderzoek naar en creëren van draagvlak

·        Trekker werkgroep en infoavonden

·        Bekendmaking project

·        Partner in intergemeentelijk samenwerkingsproject ‘Zennevallei Hergist’

·        Het gemeentebestuur wil met de keuze voor een samenwerking met het CVO een (leer)omgeving creëren in dialoog en co-creatie met vrijwilligers, medewerkers, opleidingsverstrekkers, lokale verenigingen en andere partners (VDAB, sociale economie) waarin competentie/talentontwikkeling en gemeenschapsvorming (verbinding) centraal staat.

§  Dienst welzijn Sint-Pieters-Leeuw, waaronder het Sociaal Huis, OCMW, de Werkwinkel, de Dienst Integratie, de Gemeenschapskeuken, buurthuizen en de Lokale dienstencentra

o   Uitwerking opleidingsaanbod voor en bereik van kwetsbare doelgroepen in de regio

o   Tewerkstellingsmogelijkheden  na opleiding in gemeenschapskeuken en lokale dienstencentra

o   Bekendmaking opleidingsaanbod en project + toeleiding

o   Samenwerkingsinitiatieven opzetten met verschillende sociale/welzijnsorganisaties uit de gemeente

o   Partner in intergemeentelijk samenwerkingproject ‘Zuidwest Rand’ (lokale sociale economie)

o   Andere mogelijke partners binnen deze dienst moeten tijdens de analyse verder onderzocht worden: zorginstellingen, kinderdagverblijven, buurtwerking, assistentiewoningen

·        Dienst lokale economie van Sint-Pieters-Leeuw

§  Uitwerking partnerships met lokale producenten

§  Samen projecten korte keten uitwerken

§  Bekendmaking project

·        VDAB-Vlaams-Brabant

§  Arbeidsmarktanalyse

§  Uitwerking opleidingsaanbod voor werkzoekenden

§  Bekendmaking en toeleiding opleidingsaanbod

·        CVO Crescendo

§  Uitwerking taalbaden en taalcoaching op de opleidings- en werkvloer voor horeca project

§  Toeleiding (doorstroom NT2 en TKO naar beroepsopleiding)

·        LIGO Vlaams-Brabant

§  modules/begeleiding van de laaggeschoolde cursisten op gebied van taal- en geletterdheidsversterking. 

·        Groep Intro

§  Mogelijke begeleidingsinitiatieven op de opleidings- en werkvloer voor horeca project (dit zowel bij instroom, doorstroom als begeleiding naar werk)

§  Jongerenwerking in buurt: draagvlak en mogelijke instroom

§  Gezamenlijke initiatieven

·        CVO VOLT

§  Het organiseren van maatgerichte trajecten in een authentieke arbeids- en/of leercontext op de raakvlakken tussen onderwijs, arbeid en welzijn maakt eveneens deel uit van het project ‘Samen VOLuiT’  van CVO Volt.

§  Op geregelde tijdstippen plannen we dan ook een onderling overleg tussen de projectcoördinatoren van beide centra met als belangrijkste doel om ervaringen en bestaande expertise te delen, goede praktijken uit te wisselen en elkaar te versterken.

 

De coördinerende rol voor het horeca-project ligt bij CVO Brussel.

Daarnaast zal CVO Brussel de contacten en samenwerking met reeds bestaande partners ook inzetten om dit project verder vorm te geven: Horeca Vlaanderen en Horeca Forma – Horeca Be Pro, de Federatie van de voedingsindustrie (Fevia) en Alimento, lokale brouwerijen en nadere producenten, alle huidige partners van CVO Brussel binnen de sociale economie (Groot Eiland, Cosmos, Maïzenne, MPC Sint-Franciscus), CLB’s en onderwijsinstellingen uit de regio.

Andere samenwerkingsverbanden moeten in onderzoek verder uitgewerkt worden. We denken onder meer aan lokale stakeholders zoals Buurthuis 1601, OKRA, sportverenigingen, brouwerij Lindemans, de Lambiek Fabriek, het sociaal restaurant Groot Eiland, toeristische dient, event catering Kasteel Ruisbroek.

Met VDAB, Actiris, CLB’s en secundaire scholen uit de regio werken we samen om het nieuwe opleidingsaanbod bekend te maken.

Doelstelling

Projectdoelen:

§  Met dit project willen we cursisten uit de opleiding horeca de kans geven werkervaring op te doen in een reële horeca-context door hen een zaak te laten runnen. De ‘service’ zal worden voorbereid voor echte gebruikers/gasten, zowel in het keukengedeelte als in het bistro-gedeelte. Mensen buiten de besloten schoolomgeving hun ondernemer-skills laten oefenen, zoals bestellingen plaatsen, stockbeheer, prijszetting en verkoop., verhoogt hun zelfredzaamheid op de arbeidsmarkt. Dat het ‘hun’ keuken en ‘hun’ pop up-bistro is, zal ook het verantwoordelijkheidsgevoel van cursisten versterken, zonder dat er sprake is van te grote commerciële druk.

§  Het project legt de focus op de kansen van kwetsbare doelgroepen op de arbeidsmarkt. Deze doelgroepen willen we via een opleidingstraject en een sociaal tewerkstellingstraject een basisopleiding geven in de horeca.

§  Het project wil werken aan de 21ste-eeuwse vaardigheden van cursisten, zoals creatief denken; probleemoplossend vermogen; computationeel denken; klantgericht denken en werken;

§  De bedoeling is dat het project duurzaam verankerd wordt: Het project leert de cursisten budgetteren, om de uitbating financieel zelfbedruipend zal zijn. De fase van de pop-up resto zal leren hoe de horeca-uitbating rendabel kan gebeuren. Het project zal ook op duurzame wijze verankerd worden in de omgeving. Het is de bedoeling maximaal te werken met regionaal geproduceerde land- en tuinbouwproducten, waarbij dit ‘lesmateriaal’ niet wordt weggegooid, maar in het kader van een sociaal project lokale gebruikers ten goede komen.

§  Het project zal sterk verankerd zijn in de regionale context. Het zal een behoeftegerichte invulling zijn van het opleidingsaanbod, afgestemd met lokale partners, de lokale overheid, de lokale gemeenschap en de lokale economie. Via de formule van opleiding met lokale verankering, kunnen mogelijk ook andere opleidingen dan de horeca-opleiding bij het opzet worden betrokken.

§  Het project wil ook meer naambekendheid voor het CVO creëren, vanuit de filosofie ‘CVO komt naar je toe’.

Looptijd

Schooljaar 2022-2023 & 2023-2024