Resto Ruisbroek: (Haalbaarheidsstudie naar) Het organiseren van een arbeidsmarktgerichte horeca-opleiding in materieel erfgoed en het opzetten van een pop-up resto in het kader van een doe-leer-opleidingsformule
De gemeente Sint-Pieters-Leeuw heeft op haar grondgebied een aantal
kerkgebouwen die deels of volledig in onbruik zijn. Een van de kerken bevindt
zich op het kerkplein in de deelgemeente Ruisbroek. In haar beleidsplan acht de
gemeente een afbraak uitgesloten, maar opteert ze voor een maatschappelijk
relevante invulling, waarbij het gebouw functioneel en stedenbouwkundig zal
worden geïntegreerd in een omstandige herwaardering van het hele dorpscentrum
van Ruisbroek. Het gemeentebestuur van Sint-Pieters-Leeuw heeft verschillende
pistes onderzocht, maar opteert ondubbelzinnig voor een samenwerking met CVO
Brussel om in het kerkgebouw een horecaopleiding in te richten, onder de vorm
van een doe-leer-formule. Bij dat educatieve concept hoort de uitbating van een
keuken voor evenementen, die groeperingen in het kerkgebouw willen laten
plaatsvinden, en van een sociaal restaurant/bistro die openstaat voor publiek.
Met dit project wil CVO Brussel:
-
cursisten uit de opleiding horeca de kans geven werkervaring op te doen in een reële horeca-context door hen een
zaak te laten runnen.
-
de focus leggen op de kansen van kwetsbare
doelgroepen op de arbeidsmarkt. Deze doelgroepen wil CVO Brussel via een
opleidingstraject en een sociaal tewerkstellingstraject een basisopleiding
geven in de horeca. Het CVO zal hiertoe op een outreachende en drempelverlagende
manier te werk gaan en uitdagende leervormen en maatwerk hanteren.
-
werken aan de 21ste-eeuwse vaardigheden van deze cursisten
-
samenwerken met tal van partners en zo zorgen dat het initiatief duurzame
wijze verankerd wordt in de omgeving en regionale context
-
meer naambekendheid voor het CVO creëren, vanuit de filosofie ‘CVO komt
naar je toe’.
-
het pilootproject
vertalen naar een definitief project en eventueel naar andere regio’s. De
gemeente Sint-Pieters-Leeuw is socio-economisch een weerspiegeling van een
gemiddelde Vlaams-Brabantse gemeente in de brede rand rond Brussel en daarom de
ideale proeftuin om de vertaalslag te maken naar andere gemeenten in die regio.
Het pilootproject kan tot voorbeeld strekken om andere opleidingen met
doe-leer-formules op te zetten.
-
een standaard
zetten inzake innovatieve leeromgeving in de horeca.
-
het
volwassenenonderwijs positioneren als een partner die een maatschappelijke en
emanciperende rol opneemt.
Expertisedeling, Gepersonaliseerd leren, Kwalificaties, Kwetsbare doelgroepen, Leercoaching, Leren en werken, Levenslang leren, Ongekwalificeerde jongeren, Outreachende aanpak, Professionalisering
CVO
Brussel werkt samen met diverse externe partners:
·
Gemeentebestuur Sint-Pieters-Leeuw
·
Renovatie kerk, inrichting bistro
en keuken en terbeschikkingstelling infrastructuur
·
Idem reconversie projecten
omgeving en kernversterking (kerkplein, stationswijk, kanaalzone)
·
Onderzoek naar en creëren van
draagvlak
·
Trekker werkgroep en infoavonden
·
Bekendmaking project
·
Partner in intergemeentelijk
samenwerkingsproject ‘Zennevallei Hergist’
·
Het gemeentebestuur wil met de
keuze voor een samenwerking met het CVO een (leer)omgeving creëren in dialoog
en co-creatie met vrijwilligers, medewerkers, opleidingsverstrekkers, lokale
verenigingen en andere partners (VDAB, sociale economie) waarin competentie/talentontwikkeling
en gemeenschapsvorming (verbinding) centraal staat.
§ Dienst welzijn Sint-Pieters-Leeuw, waaronder het Sociaal Huis, OCMW, de
Werkwinkel, de Dienst Integratie, de Gemeenschapskeuken, buurthuizen en de
Lokale dienstencentra
o
Uitwerking opleidingsaanbod voor
en bereik van kwetsbare doelgroepen in de regio
o
Tewerkstellingsmogelijkheden na opleiding in gemeenschapskeuken en lokale
dienstencentra
o
Bekendmaking opleidingsaanbod en
project + toeleiding
o
Samenwerkingsinitiatieven opzetten
met verschillende sociale/welzijnsorganisaties uit de gemeente
o
Partner in intergemeentelijk
samenwerkingproject ‘Zuidwest Rand’ (lokale sociale economie)
o
Andere mogelijke partners binnen
deze dienst moeten tijdens de analyse verder onderzocht worden: zorginstellingen,
kinderdagverblijven, buurtwerking, assistentiewoningen
·
Dienst lokale economie van
Sint-Pieters-Leeuw
§ Uitwerking partnerships met lokale producenten
§ Samen projecten korte keten uitwerken
§ Bekendmaking project
·
VDAB-Vlaams-Brabant
§ Arbeidsmarktanalyse
§ Uitwerking opleidingsaanbod voor werkzoekenden
§ Bekendmaking en toeleiding opleidingsaanbod
·
CVO Crescendo
§ Uitwerking taalbaden en taalcoaching op de opleidings- en werkvloer
voor horeca project
§ Toeleiding (doorstroom NT2 en TKO naar beroepsopleiding)
·
LIGO Vlaams-Brabant
§ modules/begeleiding van de
laaggeschoolde cursisten op gebied van taal- en
geletterdheidsversterking.
·
Groep Intro
§ Mogelijke begeleidingsinitiatieven op de opleidings- en werkvloer voor
horeca project (dit zowel bij instroom, doorstroom als begeleiding naar werk)
§ Jongerenwerking in buurt: draagvlak en mogelijke instroom
§ Gezamenlijke initiatieven
·
CVO VOLT
§ Het organiseren van
maatgerichte trajecten in een authentieke arbeids- en/of leercontext op de
raakvlakken tussen onderwijs, arbeid en welzijn maakt eveneens deel uit van het
project ‘Samen VOLuiT’ van CVO Volt.
§ Op geregelde tijdstippen
plannen we dan ook een onderling overleg tussen de projectcoördinatoren van
beide centra met als belangrijkste doel om ervaringen en bestaande expertise te
delen, goede praktijken uit te wisselen en elkaar te versterken.
De
coördinerende rol voor het horeca-project ligt bij CVO Brussel.
Daarnaast
zal CVO Brussel de contacten en samenwerking met reeds bestaande partners ook inzetten
om dit project verder vorm te geven: Horeca Vlaanderen en Horeca Forma – Horeca
Be Pro, de Federatie van de voedingsindustrie (Fevia) en Alimento, lokale
brouwerijen en nadere producenten, alle huidige partners van CVO Brussel binnen
de sociale economie (Groot Eiland, Cosmos, Maïzenne, MPC Sint-Franciscus),
CLB’s en onderwijsinstellingen uit de regio.
Andere
samenwerkingsverbanden moeten in onderzoek verder uitgewerkt worden. We denken
onder meer aan lokale stakeholders zoals Buurthuis 1601, OKRA, sportverenigingen,
brouwerij Lindemans, de Lambiek Fabriek, het sociaal restaurant Groot Eiland,
toeristische dient, event catering Kasteel Ruisbroek.
Met
VDAB, Actiris, CLB’s en secundaire scholen uit de regio werken we samen om het
nieuwe opleidingsaanbod bekend te maken.
Projectdoelen:
§ Met dit project
willen we cursisten uit de opleiding horeca de kans geven werkervaring op te
doen in een reële horeca-context door hen een zaak te laten runnen. De
‘service’ zal worden voorbereid voor echte gebruikers/gasten, zowel in het
keukengedeelte als in het bistro-gedeelte. Mensen buiten de besloten
schoolomgeving hun ondernemer-skills laten oefenen, zoals bestellingen plaatsen,
stockbeheer, prijszetting en verkoop., verhoogt hun zelfredzaamheid op de
arbeidsmarkt. Dat het ‘hun’ keuken en ‘hun’ pop up-bistro is, zal ook het
verantwoordelijkheidsgevoel van cursisten versterken, zonder dat er sprake is
van te grote commerciële druk.
§ Het project legt
de focus op de kansen van kwetsbare doelgroepen op de arbeidsmarkt. Deze
doelgroepen willen we via een opleidingstraject en een sociaal
tewerkstellingstraject een basisopleiding geven in de horeca.
§ Het project wil
werken aan de 21ste-eeuwse vaardigheden van cursisten, zoals
creatief denken; probleemoplossend vermogen; computationeel denken;
klantgericht denken en werken;
§ De bedoeling is
dat het project duurzaam verankerd
wordt: Het project leert de cursisten budgetteren, om de uitbating financieel
zelfbedruipend zal zijn. De fase van de pop-up resto zal leren hoe de
horeca-uitbating rendabel kan gebeuren. Het project zal ook op duurzame wijze
verankerd worden in de omgeving. Het is de bedoeling maximaal te werken met
regionaal geproduceerde land- en tuinbouwproducten, waarbij dit ‘lesmateriaal’
niet wordt weggegooid, maar in het kader van een sociaal project lokale
gebruikers ten goede komen.
§ Het project zal
sterk verankerd zijn in de regionale
context. Het zal een behoeftegerichte invulling zijn van het
opleidingsaanbod, afgestemd met lokale partners, de lokale overheid, de lokale
gemeenschap en de lokale economie. Via de formule van opleiding met lokale
verankering, kunnen mogelijk ook andere opleidingen dan de horeca-opleiding bij
het opzet worden betrokken.
§ Het project wil
ook meer naambekendheid voor het CVO
creëren, vanuit de filosofie ‘CVO komt naar je toe’.