Jaarlijks worden in Oudenaarde verschillende (verwaarloosde) fietsen achtergelaten. Die fietsen ontsieren het straatbeeld en nemen parkeerplaatsen voor andere fietsers in. We stellen ook vast dat niet elke achtergelaten fiets klaar is voor de schroothoop. Gebruikte fietsen die door een eigenaar aan het station van Oudenaarde worden achtergelaten, worden na een tijdje gelabeld. Als het label niet wordt verwijderd (na opnieuw een bepaalde periode), worden de fietsen in een daarvoor bestemd depot verzameld.
De velotheek heeft met Mobiliteit stad Oudenaarde een bepaalde afspraak. De velotheek verhuurt momenteel kinderfietsen. Op termijn willen ze ook volwassen fietsen verhuren. Deze achtergelaten en opgeknapte fietsen kunnen op termijn hier worden uitgeleend. De integratiekansen kunnen hierdoor worden verhoogd (sneller naar werk of opleiding, Nederlands leren tijdens fietslessen …).
De technische dienst van de stad Oudenaarde levert de fietsen aan GO! Hét CVO Pro in de vestiging van Ronse. Cursisten leren een diagnose uitvoeren (welke fietsen zijn het meest geschikt om te herstellen). Ze kiezen een aantal fietsen. De rest van het aanbod krijgt een volgnummer (in volgorde van het best te herstellen) voor een volgende keer. Als de instroom van fietsen stagneert, kan er via andere kanalen beroep op het aanleveren van fietsen worden gedaan. Het potentieel ‘weesfietsen’ is ruimer dan enkel achtergelaten fietsen. Heel wat inwoners uit de regio stallen reeds jaren een fiets zonder er gebruik van te maken. De massale aankopen van elektrische fietsen heeft recent geleid tot een grote beschikbaarheid van afgedankte, doch rijwaardig te maken fietsen. GO! Hét CVO Pro staat in voor de diagnose en het herstel van de fietsen.
Cursistenopvolging, Kwalificaties, Kwetsbare doelgroepen, Levenslang leren, Ongekwalificeerde jongeren, Outreachende aanpak
Met uitzondering van het werken aan de digitale competenties, zetten we hier in op de verschillende speerpunten van Edusprong: levenslang leren, arbeidsmarktkansen versterken via om -en bijscholen en inzetten op kwalificaties …
We beogen daarbij de onderstaande doelstellingen.
Doelstelling 1: De idee ‘reduce, reuse en recycle’ voor een duurzame samenleving kunnen overbrengen …
Doelstelling 2: De cursisten de leerinhouden binnen een levensechte context en krachtige leeromgeving in het algemeen aanbieden.
Doelstelling 3: De integratiekansen van de toekomstige gebruikers van deze fietsen verhogen.
Doelstelling 4: De cursisten kunnen (indien wenselijk) een kwalificatie behalen en valideren op de arbeidsmarkt.
Start september 2022. Afgerond einde schooljaar 2022-2023.
CVO GO! Pro
Nele Mannaert nele.mannaert@cvopro.be 0495 63 89 81
Er wordt samengewerkt met de stad Oudenaarde, die ons de fietsen aanleveren.