Inschrijven

Overzicht van de evenementen onderwijs


Supervisietraject psychosociaal welzijn op het werk voor schoolbesturen en schoolleiders

Elke onderwijsinstelling moet volgens de federale welzijnswetgeving een beleid voeren dat psychosociale risico’s op het werk zoals stress, burn-out en ongewenst gedrag identificeert, voorkomt en indien nodig inperkt. Het Departement Onderwijs en Vorming wil schoolbesturen en schoolleiders ondersteunen bij deze opdracht. Daarom organiseert ze voor de 2de maal een supervisietraject psychosociaal welzijn op het werk.

Tijdens dit traject word je als schoolleider of bestuurder stapsgewijs begeleid bij het uitwerken van een psychosociaal welzijnsbeleid op maat van je school. 
De opleiding vertrekt vanuit de concrete ervaring van de deelnemers en bouwt hierop voort vanuit een interactief werkmodel. Theorie, praktijk, oefeningen en interactie met de andere deelnemers wisselen elkaar af. 
Na elke sessie krijg je opdrachten mee waardoor je stap per stap tot een uitgewerkt welzijnsbeleid komt. 
Enkele maanden na het traject vindt een terugkommoment plaats waarop de implementatie van het uitgewerkte beleidsplan in de school verder wordt besproken en verfijnd kan worden.

Het is een intensief maar praktijkgericht en wetenschappelijk onderbouwd traject. Neem je deel, dan verbind je je tot een actieve en open houding, inzet en engagement. 

Het traject wordt begeleid door een extern expert. Deelname is gratis. 


  Supervisies voor vertrouwenspersonen in onderwijs

  Het Departement Onderwijs en Vorming organiseert in het schooljaar 2020-2021 6 supervisies voor vertrouwenspersonen in het onderwijs. Tijdens de supervisies zal naast het uitwisselen van ervaringen met andere vertrouwenspersonen ook dieper ingegaan worden op de thema’s: 

  • Zelfzorg voor vertrouwenspersonen
  • Versterken van veerkracht in onzekere tijden

  Volgens de federale regelgeving over de preventie van psychosociale risico’s op het werk kunnen werkgevers één of meerdere personeelsleden aanstellen als vertrouwenspersoon. Om hun vaardigheden te onderhouden of te versterken, moeten vertrouwenspersonen minstens één keer per jaar bijscholing volgen en ervaringen met andere vertrouwenspersonen uitwisselen over praktische cases. Dat gebeurt onder begeleiding van een facilitator.

  Doelgroep van de supervisies
  Vertrouwenspersonen in onderwijsinstellingen (personen die de functie al uitoefenen).

  Organisatie
  De supervisies vinden online plaats op verschillende data. Ze zijn gratis. Elke supervisie is beperkt tot maximum 12 deelnemers. 

  Wie zich inschrijft, engageert zich om ook deel te nemen aan een kort  gesprek van ongeveer 15 minuten, aansluitend op de supervisie. Dat gesprek peilt naar hoe je je rol als vertrouwenspersoon in het onderwijs ervaart. 

  Je kan je maar voor 1 supervisie inschrijven. 


  • Groep 1 - 19/04/2021 om 09:30
  • Groep 2 - 20/04/2021 om 09:30
  • Groep 3 - 07/05/2021 om 09:30
  • Groep 4 - 20/05/2021 om 09:30
  • Groep 5 - 21/05/2021 om 09:30
  • Groep 6 - 25/05/2021 om 09:30

  Bestelformulier brochure 'Wat na het Secundair Onderwijs?'


   Ronde van Vlaanderen basisonderwijs 2021

   Ook dit jaar, op dinsdag 22 juni, krijg je als directeur meer uitleg bij actuele thema’s in het onderwijs. Zoals investeringen in basisonderwijs, gelijke onderwijskansen, toelatingsvoorwaarden, ….
   Heb je een vraag over een thema? Stel ze dan al zeker via het inschrijvingsformulier.


    Ronde van Vlaanderen secundair onderwijs 2021

    Ook dit jaar, op dinsdag 22 juni, krijg je als directeur meer uitleg bij actuele thema’s in het onderwijs. Zoals gelijke onderwijskansen, digisprong, studieaanbod secundair onderwijs matrix en concordantietabellen, ….
    Heb je een vraag over een thema? Stel ze dan al zeker via het inschrijvingsformulier.