Inschrijven

DDay

De inschrijvingen zijn afgesloten.

Startpagina

D-Day 2019:

2019 is uitgeroepen tot het Bruegeljaar. 

Waar en wanneer Bruegel geboren werd, blijft voer voor discussie, maar in 1551 komt zijn naam voor het eerst voor als lid van de Sint-Lucasgilde in Antwerpen. Vanuit Antwerpen verspreidde zijn faam zich via de prenten die hij maakte voor Hiëronymus Cock. In Antwerpen schilderde hij ook zijn eerste bewaard gebleven schilderijen, waaronder de Twee aapjes met op de achtergrond een redezicht en de Antwerpse kathedraal. Bovendien is zijn meesterwerk Dulle Griet terug in het Museum Mayer van den Bergh en zal het daar blijven.

We gaan dus voluit voor Antwerpen als bestemming. 

Met actieve en educatieve workshops, musea etc..

Praktische informatie

Datum en uur
De D-Day gaat door op donderdag 6 juni 2019 van 9.30u tot 16.00u

Locatie
Alle deelnemers komen zelf naar Antwerpen, via gereserveerde treinen of met eigen vervoer.

Daarna verspreiden de groepen zich over de verschillende activiteiten in de stad.

Inschrijven
Deelname is gratis, maar vooraf inschrijven is verplicht. Het aantal plaatsen per activiteit is beperkt. Bij de maximale bezetting van een sessie, is het niet meer mogelijk om hiervoor in te schrijven. De sessie sluit zich dan automatisch af. Inschrijven kan tot uiterlijk 10 mei om 23u59 en uitsluitend via het online inschrijvingsformulier.

Programma
9.40u: afspraak aan de loketten in de grote hal van Antwerpen-Centraal, vertrek naar de verschillende locaties
9.45-10.00u: vertrek naar of start van verschillende activiteiten
13.00u: receptie en lunch met heerlijke streekgebonden gerechten en dessert
15.45u: vertrek naar het station Antwerpen-Zuid

Trein info
Om een correct aantal plaatsen te reserveren, willen we graag weten waar jullie zullen op- en afstappen. Er worden voor zowel de heen- als de terugreis drie treinen gereserveerd: Gent-Sint-Pieters – Antwerpen-Centraal, Brussel-Noord – Antwerpen-Centraal en Leuven-Antwerpen-centraal.

Heen: 

Traject Gent-Sint-Pieters – Antwerpen-Centraal

Kortrijk 7:58
Waregem 8:08
Gent-Sint-Pieters 8:27
Gent-Dampoort 8:36
Lokeren 8:50
Sint-Niklaas 9:00
Antwerpen-Berchem 9:19
Antwerpen-Centraal 9:23

Traject Brussel-Noord – Antwerpen-Centraal

Brussel-Noord 9:02
Mechelen 9:18
Antwerpen-Berchem 9:31
Antwerpen-Centraal 9:35

Traject Leuven – Antwerpen-Centraal

Leuven 8:36
Wezemaal 8:43
Aarschot 8:50
Heist-op-den-Berg 9:01
Lier 9:14
Antwerpen-Berchem 9:26
Antwerpen-Centraal 9:30

Terug : 

Traject Antwerpen-Zuid – Gent-Sint-Pieters

Antwerpen-Zuid 16:17
Beveren 16:26
Sint-Niklaas 16:36
Lokeren 16:46
Gent-Dampoort 16:59
Gent-Sint-Pieters 17:11
Brugge 17:37
Oostende 17:51

Traject Antwerpen-Zuid – Brussel-Noord (er moet overgestapt worden voor dit traject)

Antwerpen-Zuid 16:07
Antwerpen-Berchem 16:12
Overstappen in Antwerpen-Berchem
Antwerpen-Berchem 16:30
Mechelen 16:44
Brussel-Noord 17:00

Traject Antwerpen-Zuid – Leuven (er moet overgestapt worden voor dit traject)

Antwerpen-Zuid 16:07
Antwerpen-Berchem 16:12
Overstappen in Antwerpen-Berchem
Antwerpen-Berchem 16:35
Lier 16:48
Heist-op-den-Berg 17:00
Aarschot
17:12
Wezemaal
17:17
Leuven
17:24

Programma

Havenfietstocht
‘Iemand stokken in de wielen steken’
De tweede grootste haven van Europa, het echte economische hart van de stad, is grotendeels onbekend terrein, zelfs voor de meeste Antwerpenaren.
Fiets mee met onze gids van de oude haven naar de nieuwe. Gigantische oceaanschepen, indrukwekkende kranen en een vleugje geschiedenis op deze haventour van ongeveer 18 kilometer.
We vertrekken vanuit het Centraal-Station.

Aantal personen: 15

Het Red Star Line museum
‘Tegen de stroom in is het kwaad roeien’

Via de Schelde is de wereld altijd in Antwerpen binnengekomen. En een stukje van de wereld verliet via het Eilandje de metropool. Twee miljoen passagiers maakten met de stoomschepen van Red Star Line de oversteek naar een nieuw bestaan in de Verenigde Staten en Canada. Hier werden dromen gemaakt of gebroken: wie mag vertrekken, wie (nog) niet. Volg de landverhuizers van weleer. Beleef hun hachelijke tocht naar een nieuw leven, vanaf hun aankomst in het Centraal Station tot een bezoek aan de Red Star Line-gebouwen op het Eilandje (wandeling 1.00u).

Aantal personen: 15

Achter de schermen van de dierentuin
‘De ene scheert schapen, de andere varkens’
Tussen de ZOO en het Centraal Station loopt een lange dienstgang waar een gewone bezoeker nooit komt. In ZOO Backstage dus wel! We beginnen met het ontstaan van de ZOO zo’n 170 jaar geleden. Via de operatiezaal en de quarantaine belanden we onder het Aquarium bij pompen en filters maar ook zeepaardjes en koralen. De kweek van vogelspinnen en kakkerlakken en onze vriendelijke handtamme slang sluiten de tocht af. Durf je?
* Door de vele trappen en smalle doorgangen is deze rondleiding niet geschikt voor minder mobiele mensen.

Aantal personen: 20

Rondleiding zoo van Antwerpen: De Ark van Noah
‘De beren zien dansen’
Ontdek de rol van de dierentuin voor de biodiversiteit en het natuurbehoud. De dieren van de ZOO zijn ambassadeurs voor hun wilde soortgenoten die het vaak moeilijk hebben om te overleven. Kaalkap, jacht en de steeds verder oprukkende mens bedreigen hen en de biodiversiteit.
Kweekprogramma’s, wetenschappelijk onderzoek in de ZOO, ver weg of dicht bij huis. Allemaal manieren om bedreigde diersoorten zoals mensapen, okapi’s, goudkopleeuwaapjes,… te ondersteunen.

Aantal personen: 25

Workshop beweging 
‘Men moet zich krommen, wil men door de wereld kommen’
Na een rondleiding door het prachtige Operagebouw (als de planning het toelaat), kan je in de echte repetitieruimte van de artiesten in de Antwerpse Opera een workshop ‘Beweging’ volgen. In deze workshop gaan we vanuit beelden, woorden, richtingen, gedachtenspinsels, emoties, thema’s, alledaagse handelingen,… met de basiskenmerken van dans aan de slag. Er wordt vanuit de eigenheid van de deelnemers gewerkt. De deelnemers worden ingezet als danser maar ook als choreograaf. Voorkennis is voor deze workshop niet vereist.
Zeker aandoen of meebrengen: bewegingskleding.

Aantal personen: 20

Brouwerij De Coninck
‘De zeug loopt met de tap weg’
Wat is plezanter dan een tournée générale? Een tour door de Stadsbrouwerij van De Koninck! Da’s meteen ook de plezantste tour van heel ’t Stad. Géén stoffige kasten of saaie gids-met-paraplu, wél een straffe interactieve belevenis die je op je eigen tempo ondergaat. Zet je schrap, want je wordt helemaal ondergedompeld in de bruisende bierwereld. Plots sta je middenin een bollekesglas, rij je kriskras door Antwerpen in een vintage bestelwagen, en wandel je over een vier meter hoge brug doorheen de brouwerij. Santé!

Aantal personen: 20

Rubenshuis en kathedraal
‘De reis is nog niet ten einde als men de kerk en toren herkent’

Welkom in het stadspaleis van Rubens. Hier schilderde hij in zijn majestueuze atelier, samen met zijn medewerkers. Hier kuierde en filosofeerde hij met vrienden in zijn tuin, rustpunt in het midden van de drukke stad. Nadien gaat het richting kathedraal, blikvangers zijn zeker Rubens’ 'Kruisoprichting' en 'Kruisafneming'. Een bezoek aan Antwerpen zonder de kathedraal te zien, is ondenkbaar.

Aantal personen: 15

Wandeling diamantwijk en bezoek aan het diamantmuseum
‘Daar zijn de daken met vlaaien bedekt’
Dompel je onder in de betoverende wereld van luxe tijdens een wandeling door het hart van de Antwerpse diamantindustrie. Verken de geschiedenis van de Antwerpse edelsteen onder begeleiding van een ervaren gids in de diamantwijk. Ontdek de geheimen van diamanten, juwelen en de edelsmeden tijdens een bezoek aan het diamantmuseum.

Aantal personen: 16

Plantijn Moretus: Workshop gieten, zetten, drukken
‘Als de ene blinde de andere leidt, vallen ze beiden in de gracht’

In de alleroudste drukkerij van de wereld jeuken je handen om zelf aan de slag te gaan. Hoe werden letters gegoten in de tijd van Christoffel Plantin? In een workshop van twee uur zetten we letters in spiegelschrift in een zethaak, maken we een complete bladzijde en drukken we die zelf af op een echte pers.

Aantal personen: 12

Plantijn Moretus: Workshop boekbinden
‘Als de ene blinde de andere leidt, vallen ze beiden in de gracht’
Vroeger kocht je in de boekwinkel enkel de gedrukte bladzijden. Daarna liet je je boek inbinden bij de boekbinder. Zo bepaalde je zelf hoe het boek er uitzag. Rijken kozen voor leren kaften met bladgoud en wapenschild. Soms zat er zelfs een slot op. In deze workshop maak je kennis met de basistechnieken en bind je zelf een boekje. Keuze te over: een eigen dagboek, een notaboekje, fotoalbum, ...

Aantal personen: 12

Mayer Van Den Bergh: twee generaties Bruegel
‘Aan een oud dak moet je veel herstellen’
Het museum dompelt je onder in een heel bijzondere, intieme, huiselijke sfeer. Je maakt kennis met een wonderlijke collectie en met de man die ze in zijn eentje verzamelde. En met de wereldberoemde Dulle Griet, een geschilderde horrorfilm.

Aantal personen: 15

Het PAKT
‘De kap aan de haag hangen’

Het PAKT is een hotspot én hutsepot van ondernemers en stadslandbouwers die het hart van Antwerpen voeden met creativiteit en culinaire experimenten.
Het bevindt zich naast ’t Groen Kwartier, waar vroeger het militair hospitaal van Antwerpen gelegen was.
Wij bezoeken ’s morgens de koffiebranderij van Caffénation en nadien krijgen we een rondleiding op ’t DAK van PAKT, waar we kennismaken met de grootste DAKtuin van Antwerpen (daarna wandelen we - 25 min - naar het PIVA).

Aantal personen: 20

Privacy

Bescherming van persoonsgegevens

Het Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming gebruikt je persoonlijke gegevens om je inschrijving te registreren en om je te kunnen contacteren als dit hiervoor nodig blijkt.

In geen geval zullen wij de gegevens bekend maken aan derden, noch deze gebruiken of laten gebruiken voor commerciële doeleinden.

Verplichte en facultatieve informatie

Je naam, voornaam en e-mailadres moet je ons verstrekken, omdat deze gegevens noodzakelijk zijn voor de registratie. De andere gegevens zijn facultatief. Als je deze niet invult, heeft dit geen enkele invloed op de registratie.

Ontvanger(s)

Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming
Hendrik Consciencegebouw
Koning Albert II-laan 15
1210 Brussel

Verantwoordelijke

Leen Mortier (leen.mortier@ond.vlaanderen.be)
Gunther Oeijen (gunther.oeijen@ond.vlaanderen.be)

Beveiliging

Wij hebben de nodige veiligheidsmaatregelen ingevoerd om het verlies, het onrechtmatig gebruik of de wijziging te voorkomen van persoonlijke gegevens.

Jouw rechten

Overeenkomstig de wet van 8 december 1992 tot bescherming van de persoonlijke levenssfeer ten opzichte van de verwerking van persoonsgegevens, heb je het recht om op elk moment kennis te nemen van je gegevens in ons bestand. Je kan zonodig de verbetering ervan vragen of je verzetten tegen de verwerking ervan. Hiervoor wendt u zich tot bovenvermelde verantwoordelijke.

Meer informatie over het privacybeleid van het Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming vind je in de gebruiksvoorwaarden onderwijs.vlaanderen.be

Contact

Voor praktische vragen over jouw inschrijving kan je contact opnemen met: