Samenwerking politie-onderwijs: politiezone CARMA (Genk)
In politiezone (PZ) CARMA vormt de schoolagent het aanspreekpunt voor de jongeren en de scholen van Genk.
De lokale politie maakt deel uit van verschillende werkgroepen en initiatieven voor Genkse jongeren. Daaruit bleek dat er nood was aan een brugfunctie voor preventief politiewerk voor jongeren. Door de functie van schoolagent te creëren, komt de PZ CARMA tegemoet aan die vraag en kan ze haar dienstverlening kwalitatief verbeteren. De schoolagent is tegelijk wijkagent en aanspreekpunt voor de scholen.
Taken van de schoolagent
De schoolagent is gebonden aan het beroepsgeheim, maar heeft een bevoorrechte informatiepositie:
- Hij deelt de beschikbare informatie niet met externe partners en hulpverlenende instanties.
- Hij gaat als hulpverlener op een pragmatische manier zelf aan de slag met zijn informatie:
- Hij lost niet alles alleen op.
- Hij geeft sommige meldingen intern door aan meer gespecialiseerde diensten, zoals de sociale cel, de verkeersdienst of het Team Overlast.
- Hij bespreekt sommige meldingen met hulpverlenende organisaties, zoals CAW en CLB.
- Hij informeert schoolmedewerkers over veiligheidsmateries en geeft toelichtingen aan jongeren in bepaalde lessen of over bepaalde thema’s. Omgekeerd informeren scholen ook over bepaalde tendensen of indicaties die zij opvangen die voor de politie van belang zijn.
Doelpubliek
De lokale politie kiest bewust voor middelbare scholen, omdat ze zich richt op jongeren ouder dan 12 jaar. De schoolagent tracht de jongeren te bereiken in de fase van hun identiteitsvorming, met als doel om op een positieve manier in aanraking te komen met de politie.
Bemiddeling en samenwerking
De schoolagent is specifiek een functie van wijkagent omwille van zijn bemiddelende en preventieve manier van optreden en dit in samenwerking met verschillende interne en externe partners.
Het is mogelijk dat de schoolagent ingezet wordt voor nazorg, wanneer bepaalde politionele controleacties plaatsgevonden hebben. De schoolagent kadert de acties naar de jongeren toe in samenwerking met andere stadsdiensten zoals jeugdwerking en wijkontwikkeling. Zo vermijdt hij dat die acties een onterechte bron van frustratie vormen. Hij werkt daarvoor samen met verschillende betrokken partners (schooldirectie, (zorg)leerkrachten, CLB, jongeren, ouders, stad- en jeugddiensten, veiligheidshuis, enz.).
Het gemeenschappelijk doel hoort het welzijn van de jongeren te zijn. Vanuit die optiek handelt ook de politie.