Aanspreekpunt lokale politie voor je school

Samenwerking politie-onderwijs: politiezone Zennevallei (Halle)

Er is een samenwerkingsprotocol tussen de politie en alle basis- en secundaire scholen in de politiezone (PZ) Zennevallei (Beersel, Halle en Sint-Pieters-Leeuw).

Het protocol heeft als doel:

  • Het lokaal veiligheidsbeleid te versterken
  • De spijbelproblematiek en jeugdcriminaliteit aan te pakken
  • Een duidelijke en meer transparante vorm van communicatie tussen alle actoren te ontwikkelen
  • Het algemeen leefbaarheids-, veiligheids- en welzijnsgevoel van de leerlingen te garanderen of te verbeteren
  • Een vertrouwensrelatie tussen de partijen te creëren waarbinnen ook snel informatie rond mogelijke kindermishandeling, verontrustende opvoedingssituaties of vermoedens van radicalisering kan worden doorgegeven

Aanpak

Spijbelen

De scholen en CLB’s kunnen spijbelaars aanmelden bij de politie, ook wanneer de ouders onwil vertonen om de minderjarige naar school te sturen of wanneer de ouders onbereikbaar zijn. Daarvoor is er een gezamenlijke meldingsfiche schoolverzuim.

Als de lokale politie tijdens de schooluren jongeren in de PZ aantreft en er geen geldige reden is om niet op school te zijn, brengt de lokale politie de jongere naar school (op het grondgebied van de PZ). De politie is op de hoogte van de interne schoolwerking en kent de leerlingenkaarten die de leerlingen op zak moeten hebben. Er worden afspraken gemaakt over wie de ouders informeert. Gecoördineerde spijbelacties zijn mogelijk en gebeuren steeds na voorafgaand contact met de scholen.

Drugs

De lokale politie gaat maximaal in op vragen van de scholen over vermeend drugbezit, -gebruik en -handel in de (directe) omgeving van de school. Als de school dit vraagt, geeft de lokale politie informatiesessies over drugs voor de leerkrachten, opvoeders en directies.

De dienst preventie van de stad organiseert regelmatig een overleg met de Halse scholen rond de drugproblematiek. Er is altijd een afvaardiging van de politiedienst jeugd en zeden aanwezig.

Verkeersveiligheid en agressie

De lokale politie pakt de overlastproblematiek aan op weg van en naar school en in de schoolomgeving. De scholen verbinden zich ertoe toezicht te houden aan de scholen met bijzondere aandacht voor de verkeersveiligheid en het gedrag van leerlingen.

Op vraag van de politie zijn er ook gezamenlijke acties aan kruispunten of andere drukke ontmoetingsplaatsen van jongeren, zoals bushaltes en de schoolomgeving.

De politie engageert zich om dagelijks aanwezig te zijn in de schoolomgeving bij het einde van de schooltijd. Ze krijgt zo een zicht op de specifieke problematieken en koppelt er gerichte acties aan.

De school meldt (vermoedens van) incidenten van geweld van en naar school aan de dienst jeugd en zeden van de lokale politie. Ook in die context organiseren scholen en politie gezamenlijke acties die een preventief karakter hebben, bijv. aan het station van Halle of andere plaatsen waar veel leerlingen van verschillende scholen samenkomen en/of afspreken. Vroegdetectie is van groot belang en dus is de politie vragende partij om mogelijke overlast snel te melden om incidenten te voorkomen.

Radicalisering

Het protocol bepaalt dat de scholen informatie uitwisselen bij vermoedens van radicalisering.

Cybercriminaliteit

De politiezone doet aan cyberpreventie door informatiemomenten en publicaties aan te bieden. Ook is er een preventief aanbod rond sexting. Wanneer de school strafbare feiten vaststelt binnen de schoolomgeving, zoekt de politie na contact met de school naar een gepaste aanpak.

Preventieve en gerichte acties

In onderling overleg geeft de school de toestemming aan de lokale politie om op school preventieve of gerichte acties, zoals een bezoek met drughonden, uit te voeren. Die hebben tot doel de veiligheid van personeelsleden en leerlingen te garanderen.

De politiezone Zennevallei organiseert jaarlijks een scholenoverleg. Het protocol en de acties worden daarbij geëvalueerd en er worden afspraken gemaakt voor de verdere samenwerking.

De preventiedienst van de stad organiseert een jaarlijkse bijeenkomst met de scholen om preventie-initiatieven rond drugs en integrale veiligheid op elkaar af te stemmen. De preventiedienst biedt initiatieven aan (theater, film, tentoonstellingen…) waar de scholen op intekenen.

De onderwijsraad van Halle nodigt de politiediensten geregeld uit om met de verschillende scholen af te stemmen over de aanpak en interne maatregelen in verband met radicalisering.

Vind meer info over het samenwerkingsprotocol (pdf, 7 p.) (249 kB)

Contactinformatie opzoeken

Je bent medewerker in een school en je wil contactgegevens opzoeken:

Opzoeken

Beheer politiezone

Je bent medewerker van de lokale politie en je wil de gegevens van een politiezone aanpassen:

Aanpassen

Goede praktijken

Enkele goede praktijken die inspirerend kunnen werken: