1.
Inleiding
In deze omzendbrief wordt het algemeen kader voor lesbijwoning in een andere school vanuit een school voor basisonderwijs besproken. Leerlingen die ingeschreven zijn in een school voor basisonderwijs, kunnen deeltijds lessen en activiteiten volgen in een andere school voor basisonderwijs of in een school voor voltijds secundair onderwijs.
2.
Toepassingsgebied
2.1.
Vanuit welke scholen?
Deze regelgeving is zowel van toepassing op het gewoon als op het buitengewoon basisonderwijs. Leerlingen die ingeschreven zijn in een school voor gewoon of voor buitengewoon basisonderwijs kunnen mits aan de voorwaarden voldaan is, deeltijds lessen bijwonen in een andere school.
2.2.
Naar welke scholen?
De andere school waar lesbijwoning mogelijk is, kan een school voor basisonderwijs maar ook een school voor secundair onderwijs zijn. Ook is lesbijwoning tussen het gewoon en het buitengewoon onderwijs mogelijk. Er geldt één uitzondering. Lesbijwoning in een school voor buitengewoon onderwijs is enkel mogelijk voor leerlingen met een IAC-verslag.
Voorbeeld: scholen organiseren gezamenlijk een taalbad. De leerling blijft ingeschreven in zijn oorspronkelijke school maar volgt het taalbad in een andere school.
Voorbeeld: een leerling is ingeschreven in het laatste leerjaar van het lager onderwijs is cognitief sterk functionerend en volgt al de lessen Nederlands mee in een school voor secundair onderwijs.
Voorbeeld: een leerling in het buitengewoon onderwijs volgt een dag in de week les in een andere school voor buitengewoon onderwijs.
3.
Voorwaarden
3.1.
Algemene voorwaarden
Lesbijwoning in een andere school kan enkel als beide scholen akkoord zijn. Ouders kunnen dus niet afdwingen dat hun kinderen deeltijds in een andere school les volgen (bijv. als de ouders gescheiden zijn). De ouders, de betrokken scholen en desgevallend het CLB en het leersteuncentrum maken de nodige afspraken over de lesbijwoning.
De lesbijwoning in een andere school is deeltijds. Die deeltijdse lesbijwoning moet echter op een volledig schooljaar bekeken worden. Het is dus mogelijk dat een leerling voor een aantal weken voltijds de lessen bijwoont in een andere school en dan weer voltijds les volgt in zijn eigen school, maar het is ook mogelijk dat een leerling wekelijks een aantal uren les volgt in de andere school.
Voorbeeld: de leerling volgt een week de lessen mee in een andere school tijdens een projectweek voor cognitief sterk functionerende leerlingen.
Voorbeeld: een leerling uit het buitengewoon basisonderwijs volgt iedere woensdag les in een school voor gewoon basisonderwijs.
Er worden geen bijkomende voorwaarden opgelegd. Zo krijgen scholen alle het vertrouwen en de flexibiliteit om op maat de lesbijwoning in een andere school vorm te geven.
3.2.
Lesbijwoning in het kader van taalintegratietrajecten en het taalbad
Voor het volgen van een voltijds taalbad of een taalintegratietraject is lesbijwoning in een andere school ook mogelijk. Kinderen kunnen dus hun voltijds taalbad volgen in een andere school dan waar ze zijn ingeschreven. Bij een lesbijwoning in een andere school die kadert in de organisatie van taalbaden of taalintegratietrajecten, werken de scholen samen voor de organisatie van het vervoer van de leerling van en naar de school die het taalintegratietraject organiseert.
Meer info over de taalintegratietrajecten vindt u in omzendbrief BaO/2014/01.
3.3.
Voltijdse lesbijwoning vanuit het buitengewoon onderwijs
Leerlingen in het buitengewoon basisonderwijs kunnen voltijds les volgen in het gewoon basisonderwijs en dit met het oog op een overstap naar het gewoon onderwijs. Zo wordt dus inclusie bevorderd. De school voor buitengewoon onderwijs ondersteunt de school voor gewoon onderwijs. Hiervoor wordt er overlegd met ouders, CLB en leerlingen.
Na twee schooljaren heeft de leerling een onverkort recht op inschrijving in de school voor gewoon onderwijs. Voor de overstap overleggen de school voor buitengewoon onderwijs, het CLB en de ouders, met betrokkenheid van de leerling en met het leersteuncentrum van de school voor gewoon onderwijs.
Meer info over het onverkort recht op inschrijving vindt u in omzendbrief BaO/2022/02.
4.
Gevolgen op vlak van inschrijving, evaluatie en financiering/subsidiëring
De leerling blijft ingeschreven in de "oorspronkelijke" school. De leerling wordt dus niet ingeschreven in de school waar de leerling de lessen zal bijwonen. Het is ook de school waar de leerling ingeschreven is die instaat voor de evaluaties en de studiebekrachtiging. Afspraken over evaluaties maken uiteraard deel uit van de afspraken tussen beide scholen, maar beslissingen over zittenblijven, de toekenning van het getuigschrift basisonderwijs, het advies aan het einde van het kleuteronderwijs… worden genomen door de school waar de leerling ingeschreven is.
Voor de financiering en subsidiëring telt de leerling alleen mee in de school waar de leerling is ingeschreven. Wel is het mogelijk dat scholen voor basisonderwijs lestijden naar elkaar overdragen volgens de algemene regels zoals opgenomen in de volgende omzendbrieven: (voor gewoon basisonderwijs) BaO/2005/09 en (voor buitengewoon basisonderwijs) BaO/2005/10.